SKC – Izložba radova iz strip albuma MAUSART February 8, 2021 – Posted in: Blog

Srećna galerija SKC Beograd ima čast da pozove Vas i Vaše prijatelje da, posetite izložbu radova iz strip albuma za decu MAUSART (Tjeri Žor, Gradimir Smuđa, Lokomotiva & System Comics, Beograd, 2021.) autora postavke Igora Markovića, u periodu od 11. do 22. februara 2021. godine u terminima: ponedeljak-petak: 11.00-18.00 / subota: 11.00-15.00

ili pogledate istu u virtuelnoj formi foto-albuma na http://www.facebook.com/comicsfest

Shodno propisima o sprečavanju širenja zaraze virusom Covid 19, IZLOŽBA NEĆE IMATI SVEČANU CEREMONIJU OTVARANJA, a biće otvorena za posetioce od 11. februara od 11.00 časova.

U galeriji je moguće prisustvo NAJVIŠE PET OSOBA ISTOVREMENO, uz mere predostrožnosti i lične zaštite (propisana fizička distanca i zaštitna maska).

S poštovanjem,

SREĆNA GALERIJA SKC BEOGRAD, Kralja Milana 48, 11000 Beograd

*

O AUTORU:

Gradimir Smuđa rođen je u Novom Sadu, a tamo je, u novosadskom Dnevniku, najpre radio kao karikaturista. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a početkom osamdesetih odselio se u Švajcarsku, gde je za jednog galeristu radio egzaktne reprodukcije velikih majstora impresionizma. Potom odlazi u Italiju, trajno se nastanjuje u gradu Luka, poznatom po svetskom strip festivalu, i tamo crta svoj prvi strip o Van Gogu, a zatim i strip o drugom velikom impresionisti, Toluzu-Lotreku a sada je na red došao Mocart. Upravo ovim stripovima doživeo je uspeh na najvećem strip festivalu u Angulemu, a time i svetsku slavu i prepoznatljivost.

Gradimir Smuđa dobitnik je specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu koje mu je dodelio Međunarodni salon stripa u Beogradu. Gradimir, međutim, jednako doprinosi svetskom stripu, baveći se njime u zemljama predvodnicama devete umetnosti kao što su Francuska, Belgija, Italija. Sam on izjavio je da smo, po crtačima poput Zorana Janjetova, Alekse Gajića, Rajka Miloševića Gere i drugih, stripska velesila koja preti da oduzme četvrtu poziciju Italijanima i nađe se na mestu odmah iza Francuske, Belgije i Španije.

O STRIPU MAUSART:

Mausart sa porodicom živi u klaviru službenog dvorskog muzičara kralja Austrije, vuka Salijerija. Jednog jutra, Mausart shvati da je kuća prazna. Takva prilika se ne propušta, tako da skoči na dirke i počne da stvara čudesnu muziku… Međutim, ta muzika slučajno dođe do ušiju kralja i kraljice, koji traže još! Ako Salijeri želi da sačuva mesto na dvoru, moraće da se dokopa miša i primora ga da svira tu ariju, ali tako da njihova veličanstva ne posumnjaju u prevaru…

« Strip serijal Torgal – U PRODAJI !
Ljudi od oružja u Italiji XVI veka »